Certificarile ISO au inceput sa prinda contur din ce in ce mai mult in Romania zilelor noastre, iar asta pentru ca managerii celor mai importante institutii si-au dat seama ca au nevoie de o dovada clara, capabila sa justifice siguranta unor medii de munca, a unor produse sau servicii. Obtinerea certificarii ISO 14001 constituie un real avantaj competitiv pentru o companie pe piata sa. Creata in 1996 de ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare), ISO 14001 face parte din familia de standarde ISO 14000. La fel ca toate standardele stabilite de ISO, aceasta certificare nu este nicidecum obligatorie si se bazeaza pe pura dorinta a companiilor de a o avea.
Se adreseaza tuturor companiilor care doresc sa infiinteze un sistem de productie, gestionare si operare care sa ia in considerare impactul asupra mediului specific activitatii lor. Conditiile de implementare a acestuia, actualizate in 2015, pot fi verificate si certificate de un organism autorizat, asa cum este ISO Standard. Care sunt avantajele implementarii unui sistem de management de mediu in conformitate cu ISO 14001? Interesul este dublu. Pe de o parte, organizatiile care intreprind aceasta abordare au un cadru standardizat si dovedit pentru dezvoltarea unei strategii de management de mediu viabile si eficiente.
Un astfel de sistem „viabil si eficient” este in primul rand un proces profitabil, iar aceasta este o veste buna: o certificare ISO 14001 va permite sa reduceti anumite costuri ale companiei la mai multe niveluri: gestionarea deseurilor, materiilor prime sau logisticii, care este acum imbunatatita, in timp ce facturile la energie scad.
Respectarea standardului ISO 14001 inseamna stabilirea unui sistem de proceduri capabil sa gestioneze impactul asupra mediului al companiei si sa faca posibila imbunatatirea performantei sale in ceea ce priveste problema de mediu. Auditul este primul pas al acestei certificari, cea a practicilor de management de mediu. Acest audit poate fi efectuat intern la inceput, dar in cele din urma va trebui finalizat si mai ales validat de un consultant apartinand unuia dintre diferitele organisme de certificare, asa cum este ISO Standard.
Acest audit face posibila evaluarea performantei companiei in ceea ce priveste managementul de mediu si identificarea domeniilor ce necesita imbunatari. Aceasta analiza preliminara poate stabili in ce masura se pot respecta prevederile acestui standard, ce este de corectat si ce trebuie mentinut.
Daca aveti intrebari cu privire la cost sau la realizarea unui audit, echipa noastra va poate ajuta cu privire la acest subiect, pentru ca la ISO Standard gasiti in permanenta un consultant dispus sa va ajute cu informatiile de care aveti nevoie.
Ultimul pas al acestui proces este o evaluare riguroasa a impactului asupra mediului al noilor practici puse in aplicare. Aceasta evaluare urmeaza sa fie efectuata la fiecare 3 ani si este o ocazie buna de a face modificari si, astfel, de a va imbunatati sistemul de afaceri.
0 Comentarii